Nasiona chia – meksykański zawrót głowy

Nasiona chia to maleńkie ziarenka pozyskiwane z owoców szałwii hiszpańskiej. Chociaż nazwa wskazuje na pochodzenie z ciepłego Półwyspu Iberyjskiego, jej korzenie sięgają znacznie dalej, bo aż na tereny Meksyku i Gwatemali. Już tysiące lat temu żywili się nimi Majowie i Aztekowie. Obecnie uznawane są za jedne z najcenniejszych produktów żywnościowych. Już dobre kilka lat temu jednogłośnie zostały ogłoszone „superfoods”. Coraz więcej badań jedynie potwierdza ich wyjątkowe właściwości prozdrowotne!

Nasiona chia – skarbnica zdrowia i energii

Nasiona chia często porównywane są do naszego rodzimego siemienia lnianego. Faktycznie dostrzec można pomiędzy nimi pewne podobieństwa. Oba produkty stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych. Oba również po wymieszaniu w wodzie lub innych płynach zyskują charakterystyczną śluzowatą konsystencję. Spożywanie takiej mieszanki doskonale wpływa na nasz układ pokarmowy. Co więcej, oba produkty mogą wzbogacać naszą dietę w duże ilości błonnika pokarmowego.

Jednak mimo, że siemię lniane jest bardzo cenne i bogate w składniki odżywcze, to właśnie nasiona chia zdobyły niesamowitą popularność wśród miłośników zdrowego odżywiania. Te małe nasionaka wyróżniają się dodatkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Przede wszystkim stanowią bardzo  bogate źródło wapnia. 28g tych nasionek może dostarczyć nawet 177mg tego składnika mineralnego. Jest to 20% dziennego zapotrzebowania przeciętnej dorosłej osoby. Nie gorzej nasiona chia prezentują się jako źródło magnezu i manganu. Tutaj porcja ziarenek dostarczyć może nawet 30% dziennego zapotrzebowania. Meksykańskie nasionka stanowią ponadto doskonałe źródło fosforu, a także witamin takich jak niacyna, tiamina czy ryboflawina.

Nasiona chia – kaloryczne czy dietetyczne?

Mimo, że nasiona chia należą do pożywienia bogatego w kwasy tłuszczowe, bardzo często wybierane są przez osoby odchudzające się. Okazuje się, że faktycznie te małe ziarenka mogą doskonale wpasować się w dietę redukcyjną. Sycąca porcja tego produktu to zaledwie 2 łyżki stołowe! Dostarcza ona około 140 kalorii i mnóstwa prozdrowotnych składników odżywczych.

Nasiona chia są bardzo sycące. Pod wpływem wody już ich niewielka ilość pęcznieje do znacznych objętości, przez co szybko zaspokajają głód. Ponadto mogą być one źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi około 14% produktu. Z tego względu szczególną uwagę powinni zwrócić na nie weganie i wegetarianie. Proteiny zawarte w nasionkach są nie tylko bardzo pożywne, ale dodatkowo zwiększają sytość posiłku. Wszystko to jest jeszcze potęgowane przez bardzo duże ilości błonnika. Porcja 28g chia dostarcza go aż 11g! Błonnik pokarmowy znacząco zmniejsza głód, a ponadto bardzo korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Moc antyoksydantów w nasionach chia!

Nasiona chia stanowią doskonałe źródło antyoksydantów. Nazwą tą określamy specyficzną grupę związków zawartych w pożywieniu, które mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników powstających w naszym organizmie. RFT (wolne rodniki) powstają w komórkach naszego ciała cały czas na skutek oddychania tlenowego i innych procesów metabolicznych. Są to szkodliwe związki, które uszkadzają zdrowe tkanki. Ich wytwarzanie dodatkowo potęguje stres, brak snu, wysiłek fizyczny, zanieczyszczenia powietrza czy dym tytoniowy. W dzisiejszych czasach szczególnie ważne jest by zadbać o jak największą podaż antyoksydantów w pożywieniu. Nasiona chia mogą stanowić doskonałe uzupełnienie takiej prozdrowotnej diety. Neutralizowanie wolnych rodników może spowolnić procesy starzenia się organizmu i pozwoli dłużej zachować zdrowie i doskonałą formę. Ponadto może zmniejszyć ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, takim jak miażdżyca, a nawet niektóre nowotwory.

Jak przygotowywać nasiona chia?

Nasiona chia są niezwykle proste w przygotowaniu. Same w sobie są bardzo małe, dlatego nie trzeba ich dodatkowo mielić czy rozdrabniać. Wystarczy zalać je płynem w proporcji 1:10. Taką mieszankę należy dokładnie wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Dobrym sposobem będzie pozostawienie jej na całą noc. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, możemy też zdecydować się na gotowanie. Nasiona chia należy wtedy dodać do wrzącego płynu i mieszać do ponownego zagotowania. Po tym czasie należy zdjąć mieszankę z gazu i pozostawić do wystygnięcia.

Tak przygotowany pudding chia można dosłodzić miodem, syropem klonowym lub dowolnym słodzikiem. Deser doskonale komponuje się w egzotycznymi owocami, takimi jak banan czy mango.

Nasiona chia czy siemię lniane – które wybrać?

Siemię lniane jest bardzo cenione nie tylko za wyjątkowe właściwości odżywcze, ale również za rodzime pochodzenie. Posiada pewne cechy wspólne z nasionami chia, ale w rzeczywistości jest zupełnie inną rośliną. W praktyce oba produkty posiadają pewne wyróżniające je właściwości i jedzenie każdego może wiązać się z wieloma pozytywnymi efektami w naszym organizmie. Trudno zatem zdecydować, który ze składników jest lepszy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby włączenie obu do swojej codziennej diety. Pamiętajmy, że najważniejszą zasadą zdrowego odżywiania i stylu życia jest właśnie różnorodność. Korzystajmy zatem ze wszystkiego, co dała nam Matka Natura i nie bójmy się eksperymentować  w kuchni. Zarówno siemię lniane, jak i nasiona chia są niezwykle pożądanymi składnikami naszej diety i nie warto ograniczać się tylko do jednego z nich!