Pyszne przetwory na jesień i zimę

W sklepach możemy znaleźć całe bogactwo smakowitych owoców i warzyw, które powinny stanowić podstawę każdej zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Każdy z tych produktów kusi nas swoim kolorem i zapachem i bardzo często wiele z nich trafia do naszego sklepowego koszyka. Jednak często kupujemy tak dużo owoców i warzyw, że nie wiemy co z nich przygotować, aby nie straciły swoich walorów smakowych i odżywczych.

W przypadku owoców i warzyw odpowiedź jest prosta – najlepszym sposobem na zatrzymanie smaków wiosny i lata jest zrobienie przetworów. Możemy do nich wykorzystać nadmiar świeżych produktów i już po kilku tygodniach serwować swoim najbliższym jako dodatek do posiłku lub osobna przekąska.

Wykorzystaj świeże owoce i warzywa do domowych przetworów

Wiele osób z utęsknieniem czeka na wiosenne skarby pełne smaków i aromatów. Wiosenno-letnia dieta jest pełna pysznych sezonowych produktów, w których znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania każdego organizmu. Najprostszym i najszybszym sposobem na włączenie owoców i warzyw do codziennego menu jest spożywanie ich na surowo. Jednak taka postać nie każdemu smakuje, dlatego warto szukać innych rozwiązań. Alternatywą, która pozwala zatrzymać niezwykły smak na dłuższy czas są przetwory.

Jakie produkty najczęściej znajdziemy w naszych domowych spiżarniach? Są to między innymi:

  • warzywa, w tym: ogórki, pomidory, rzodkiewki, papryka, cebula.
  • oraz owoce, jak np:  morele, truskawki, maliny, jagody czy czereśnie.

Cała prawda o przetworach!

Wiele osób przetwory kojarzy głównie z babcinej piwnicy lub ze sklepu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby samemu spróbować słodkie lub wytrawne weki z wykorzystaniem ulubionych owoców i warzyw. Ich przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a walory zdrowotne wprost nieopisane. Oto kilka powodów, dla których warto przygotować choć kilka domowych przetworów.

  • Kiszonki, jak np. kapusta, ogórki czy rzodkiewki są bogate w witaminy z grupy B, witaminy A, C oraz E. Mają mnóstwo magnezu, fosforu i wapnia. Wspomagają także pracę układu trawiennego.
  • Domowe przetwory są zwykle mniej kaloryczne niż ich sklepowe odpowiedniki.
  • Wiosenne i letnie warzywa i owoce zamknięte w słoikach zatrzymują swój smak oraz wiele substancji odżywczych. Są doskonałym i szybkim dodatkiem do wielu dań, a także doskonałą przekąską między posiłkami.
  • Domowe dżemy, konfitury czy powidła zawierają jedynie podstawowe składniki, jak owoce, przyprawy i cukier. Nie znajdziemy w nich natomiast innych sztucznych konserwantów, barwników czy aromatów.

Korzystając z tego, że sklepowe półki aż uginają się od zdrowych i niezwykle wartościowych produktów, możemy już dziś wziąć się za uzupełnienie domowej spiżarni. Wystarczy przygotować sobie jedynie kilka rzeczy – przydadzą się słoiki, zakrętki (które znajdziemy tutaj: www.kaufland.pl/oferta/przetwory-kiszonki), a przede wszystkim lubiane przez nas warzywa, owoce i przyprawy. To baza, dzięki której już niedługo będziemy mogli cieszyć się domowymi przetworami, przywołującymi na myśl smak dzieciństwa.