Olej kokosowy – niezdrowy czy polecany w diecie? Poznaj zalety i wady popularnego tłuszczu

W ostatnim czasie olej kokosowy stał się popularnym produktem i na stałe zagościł w kuchni wielu osób. Polecały go osoby znane w świecie show biznesu, wskazując na szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Pojawiły się, jednak głosy, że tłuszcz ten nie jest tak zdrowy, jak się powszechnie przyjęło. Jaka jest prawda? Czy warto stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy – produkt wpisany w nurt zdrowego odżywania

Obecnie rośnie świadomość na temat wagi zdrowego odżywiania i powrotu do naturalnych produktów. Kupując gotowe i często mocno przetworzone jedzenie coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: co tak naprawdę jem? Podobnie jest w przypadku tłuszczów. Nie brakuje takich, które niekorzystnie wpływają na zdrowie. Powszechnie wiadomo, że nadmiar niezdrowych tłuszczów trans w diecie może mieć negatywne konsekwencje. Alternatywą jest olej kokosowy.

Olej kokosowy jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych produktów, używanych w kuchni. Powstaje z miąższu orzecha kokosu. Co ciekawe, kiedyś nie był polecany, z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nasyconych, które obwiniano za zatykanie tętnic. Badania dowiodły jednak, że olej kokosowy jest zbudowany ze średnio-łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (trój-glicerydów średnio-łańcuchowych – MCT), które są uważane za zdrowe. To z kolei oleje zbudowane z długo-łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych są powodem negatywnych zmian w organizmie człowieka. Dlatego, w oparciu o te dane, olej kokosowy jest uznany za jeden z najzdrowszych na świecie.

Informacje te potwierdzają obserwacje społeczności, w których olej kokosowy jest spożywany w dużych ilościach, a nie występują tam problemy zdrowotne, które przypisuje się działaniu niekorzystnych tłuszczów.

Olej koksowy na twarz i w kuchni – zastosowanie

Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kuchni i w kosmetyce, gdzie zastępuje wiele preparatów. Jest używany m.in., jako zamiennik kremu do rąk, maseczek do twarzy, balsamów i kremów, a nawet toników oczyszczających. W kuchni ma zastosowanie w trakcie smażenia, ponieważ ma dobrą temperaturę dymienia i nie jełczeje. Stanowi dodatek do ciast, deserów i koktajli, zamiast innych tłuszczów.

Kontrowersje wokół oleju kokosowego – kiedy może szkodzić?

W świetle ostatnich badań pojawiły się informacje, że olej kokosowy może podnosić poziom frakcji LDL cholesterolu. Nie w takim zakresie jak np. masło, ale bardziej niż inne tłuszcze roślinne, ponieważ składa się z kwasów tłuszczowych nasyconych. Z jednej strony ma to pozytywne aspekty – można na nim smażyć, ale, z drugiej, np. osoby z choroba wieńcową powinny uważać z jego szerokim stosowaniem w kuchni.
Z kolei zaletą jest, że olej kokosowy posiada działanie związane ze zwiększeniem frakcji HDL cholesterolu. Tak działa każdy tłuszcz roślinny, co ma pozytywne efekty, zwłaszcza, gdy połączymy jego spożywanie z aktywnością fizyczną.

Świadomość konieczności zdrowego odżywiania i włączania do diety wartościowych produktów jest istotna. Do tych produktów można zaliczyć olej kokosowy, który ma dobroczynny wpływ na organizm, o ile nie ma przeciwwskazań do jego stosowania. Warto o tym pamiętać. A więcej o jego działaniu przeczytasz tutaj.